2019. május 9-12.   Výstaviště Praha – Holešovice
Svět knihy PRAHA 2019 - Prágai Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi Fesztivál
 
MAGYAR STAND – központi csarnok S206
 
A magyar stand a frissen kiadott magyar szépirodalmi művekkel, gyerekirodalommal és az utóbbi év folyamán megjelent cseh fordításokkal, művészeti kiadványokkal várja az érdeklődőket. A könyvvásáron való magyar részvételt a Publishing Hungary program teszi lehetővé.
 
PROGRAMOK:
 
május 10., péntek
  
12.00   SVĚT KNIHY - Profesní fórum, Výstaviště Praha – Holešovice (jobb szárny)
A kötet a Cseh Irodalmi Múzeum Levéltárában fellelhető hungarikumok leírását közreadó repertórium, amely elsősorban a 19. és 20. századi magyar–cseh irodalmi, történelmi és művelődéstörténeti kapcsolatok iránt érdeklődő kutatók munkáját hivatott segíteni.
A kötet bemutatója a szerzők, Mészáros Andor, Kovács Eszter, Marta Pató és Miloš Sládek közreműködésével zajlik, Jan Linka vezetésével.
 
slideshow-SVET KNIHY 2019-Hungarikumok
 
 
13.00   SVĚT KNIHY - Literární kavárna, Výstaviště Praha – Holešovice (jobb szárny)
Márai Hallgatni akartam c. kötetének 2013-as megjelenése irodalmi szenzációnak számított. A mű kezdődátuma az Anschluss, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A kötet személyes vallomás az 1938-at követő időszakról. A könyv az idei prágai könyvvásárra jelenik meg, az Academia kiadó gondozásában, Adéla Gálová fordításában. A kötet bemutatója a fordító és Gál Jenő irodalomtörténész közreműködésével, Pató Márta vezetésével zajlik.
 
slideshow-SVET KNIHY 2019-Márai
 
 
 
május 11., szombat
 
május 11.   13.00   SVĚT KNIHY - Literární kavárna, Výstaviště Praha – Holešovice (jobb szárny)
A roma származású író, költő önéletrajzi ihletésű prózakötete 2013-ban jelent meg. A kötet intim, erősen lirizált, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, fájdalomról, szerelemről szóló gyerekkori történeteinek, visszaemlékezéseinek központi motívuma az apa figurája.
A kötetet a Fra kiadó gondozásában jelenik meg. A bemutató a szerző és a fordító, Adéla Gálová részvételével zajlik, Petr Borkovec költő vezetésével.
Cseh-magyar szinkrontolmácsolással.
 
14.00   magyar stand, S206 – központi csarnok
Jónás Tamás – dedikálás
 
slideshow-SVET KNIHY 2019-Jónás
 
 
május 11.   17.00   SVĚT KNIHY - Literární kavárna, Výstaviště Praha – Holešovice (jobb szárny)
Gyukics Gábor konceptuális költészetét, amely kiemelkedő módon él a sűrítéssel, a hihetetlenül távoli és a mikroszkopikusan közeli dolgok közötti kapcsolat erőltetés nélküli feltárásával, gyakran hasonlítják az indián, a távolkeleti és a hermetikus költészethez. A kötet az ostravai Protimluv kiadó gondozásában jelenik meg, Robert Svoboda fordításában.
A bemutató a szerző és a fordító közreműködésével zajlik, cseh-magyar szinkrontolmácsolással.
Közreműködik Jindra Holubec gitáros.
 
18.00   magyar stand, S206 – központi csarnok

Gyukics Gábor – dedikálás

 
slideshow-SVET KNIHY 2019-Gyukics