2019. június 6–16.   Průmyslový palác, Výstaviště, Praha Holešovice
PRÁGAI QUADRIENNALE
 
A MAGYAR PAVILON HIVATALOS MEGNYITÓJA
június 8.   17.00   Křižíkův pavilon B
 
Az 1967 óta rendezett fesztivál idén a színházi díszleteket a képzelet, metamorfózis és reflexió szemszögéből kívánja bemutatni. Mind a főprogramban, mind a kíséróprogramokon számos magyar alkotóval és alkotással találkozhat az érdeklődő. A kortárs kiállítások mellett emblematikus múltbeli alkotások, látványtervek megidézésére kerül sor a Fragmentumok szekcióban, de dokumentumfilmeket, vagy a Formációk performansz-sorozatban a mozgásművészet és építészet határán mozogó akciókat láthatnak.
 
A rangos nemzetközi színházi kiállítás központi, Országok és régiók szekciójában Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor és Nagy Fruzsina Infinite Dune (Végtelen dűnék) című installációja képviseli Magyarországot.
A Diákszekció a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatói állítják ki közös, Mi van a felhőben? című tervüket, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjainak bevonásával készült.
 
 
 
slideshow-Prazske Quadriennale 2019 - meghivo
 
 
slideshow-Prazske Quadriennale 2019 - Hungarian Exhibition
 
 
slideshow-Prazske Quadriennale 2019 - Hungarian Student Exhibition
 
 
slideshow-Prazske Quadriennale 2019 - Fragments
 
 
 
 
 
slideshow-Prazske Quadriennale 2019 - LOGOK
 
 
 
Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar kiállítás a Prágai Quadriennálé országos szekciójában
 
A nemzetközi látványtervezői világkiállításon a Végtelen dűne című magyar pavilon elnyerte a legjobb kiállításért járó díjat az Országok és régiók szekcióban (Best Exhibition of Countries and Regions). A díjazott installáció Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája. A magyar részvétel szervezője és főkurátora a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kiállítás az EMMI és az NKA támogatásával valósulhatott meg. A rangos díjat Ady Mária, a PIM – OSZMI munkatársa, a magyar kurátori csapat tagja vette át (a csapat további tagjai Horváth Hermina és Szabó Attila, projektvezető).
 
Az ismert színházi tervezőkből álló csapat a PIM – OSZMI nyílt pályázatára jelentkezve kapott felkérést a prágai kiállítás létrehozására. Az alkotás egy videóra és ledfalra alapuló komplex építmény, mely kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, belül homokdűnéket megsokszorozva kietlen és végtelen sivatag benyomását kelti. Az alkotók értelmezésében: „Míg az installáció tágas nyitott alsó terével és csupa tükör felületével kívülről kellemesen hívogató, addig a belsejében teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Akár a fejét a homokba dugó strucc, aki tudomást sem vesz arról, hogy mi zajlik a valóságban.”
 
A Prágai Quadriennálé fődíját, az Arany Triga Díjat az Észak-Macedón Köztársaság Ez az épület valóban beszél című installációja nyerte el. Az Országok és régiók szekció legjobb kiállítása díjában részesültek a magyar kiállítás mellett Franciaország Mikrokoszmosz és Katalónia Leendő akciók (Katalónia 2004-2018) című installációi. A Quadriennálé díjazottainak teljes listája elérhető az esemény angol nyelvű honlapján: http://www.pq.cz/2019/06/12/prague-quadrennial-awards-2019/
 

A 79 ország 800 művészének alkotását felvonultató világkiállítás 2019. június 16-ig látogatható. A díjnyertes installáció mellett Magyarország a Diákszekcióban és a Fragmentumok kiállításon is képviselteti magát. A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának együttműködésében valósult meg a Mi van a felhőben? című installáció. A közös munkába Molnár Zsuzsa és Zeke Edit kurátorok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről is bevontak hallgatókat. A színházi emlékezet témája köré szervezett Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina Andrássy úti villa elnevezésű jelmeze szerepel Nagy Fruzsina és Juhász András installációjában. A tervező alkotása 2009 óta a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményének részét.

 
 
PQ 2019-dijazas
 
 
 
 
FOTÓK A RENDEZVÉNYRŐL
 
 
DSC 0371
 
 
 
DSC 0383
 
 
DSC 0410
 
 
DSC 0426
 
 
DSC 0416
 
 
DSC 0444
 
 
DSC 0451
 
 
DSC 0483
 
 
DSC 0380
 
 
DSC 0486
 
 
DSC 0099