2020. február 20.   19.30   Božská lahvice, Italská 13, Praha 2
GÖRDÜLŐ KÖLTÉSZET
Az európai költészet cseh fordításokban
 
A „Gördülő költészet“ projekt az Európai Bizottság Csehországi Képviselete és az EUNIC, az Európai Unió tagállamainak kulturális intézeti hálózatát tömörítő nemzetközi szervezet közös indítványozásából született. Célja az európai költészet nagyobb hozzáférhetőségének elősegítése Csehország egyes régióiban. A Božská lahvice irodalmi kávézóban megvalósuló irodalmi est a a projekt bevezető rendezvénye lesz, amelyen Ondřej Buddeus költő és fordító fog beszélgetni a meghívott vendégekkel: fordítókkal, szerzőkkel és irodalmi rendezvények szervezőivel a költészeti fordításokról, azok megjelenéséről Csehországban, a fordtás nehézségeiről, az európai identitásról és egy sor további témáról, amelyek a fordításnak ezen zsánerével összefüggenek.
A prágai estet követően hasonló találkozók zajlanak majd Cseh- és Morvaország különböző régióiban, ahol a kiválasztott városok irodalmi kávézőiban, könyvesboltjaiban vagy más kulturális intézményeiben átmenetileg helyet kap egy költészeti vándorkollekció is, amelyet a látogatók a helyszínen lapozgathatnak és elovashatnak.
 

A projektben résztvevő intézmények: az Európai Bizottság Csehországi Képviselete, Prágai Magyar Intézet, Prágai Portugál Központ, Prágai Goethe-Institut, Prágai Francia Intézet, Prágai Lengyel Intézet, Norvégia Prágai Nagykövetsége, Prágai Cervantes Intézet, Csehországi Falamand Képviselet, Prágai Olasz Kulturális Intézet, Prágai Bolgár Kulturális Intézet