2013. január 31.   19.00   MI – nagyterem, foyer

VISEGRAD LIVE

Visegrad Insight, Visegrad Literature, Visegrad Visibility

A Lettre folyóirat és az Európai Kulturális Alapítvány Budapest programja a prágai Magyar Intézetben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, a prágai Cseh Centrummal, a Lengyel Intézettel és a Szlovák Intézettel való együttműködésben.

A Magyar Lettre Internationale "Visegrád belülnézetben" c. téli számának megjelenése kapcsán a visegrádi együttműködés különböző formáinak, elkészült és készülő kulturális projekteknek a bemutatása, fotókiállítás, folyóiratok, és irodalmi koncert
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

slideshow-lettre logo

 

Programok

 

VISEGRAD VISIBILITY – a Visegrad Visibility Art Group fotókiállítása - megnyitó

A kiállítás Julia Baier és Csoszó Gabriella fotóművészek, valamint az általuk több éve vezetett Visegrad Visibility Art Group (Markéta Bendová - CZ, Daša Barteková - SK, Tomáš Gindl -  SK, Barbora Holubová - CZ, Anto Ivancsu - SK, Kata Kóti - HU, Magdalena Malińska - PL, Kata Somogyvári - HU, Csaba Szentesi - HU, Rita Tuczai - HU, Zsuzsa Varró - HU, Zuzana Zbořilová - CZ) fiatal fotósainak képeit mutatja be.

A kiállítás megtekinthető: 2013. január 31. – február 28.   foyer MI 

slideshow-VISEGRAD LIVE

 

 

IRODALMI KONCERT - Szabó T. Anna, Kateřina Rudčenková, Agnieszka Wolny-Hamkalo költők és a Corelli Trió közreműködésével

 

slideshow-visegrad live-RudcenkovaKateřina Rudčenková (Prága, 1976), költő, próza- és drámaíró. A prágai Jaroslav Ježek Konzervatóriumban tanult, majd a Cseh Mezőgazdasági Egyetemen szerzett közgaszdász diplomát. Jelenleg Prágában él, nyelvi korrektorként és szerkesztőként dolgozik számos cseh újság és folyóirat részére. Erősen verbális stílusú verseiben a magány és elszigeteltség reménytelen pillanatai váltakoznak az eksztázis éles és felejthetetlen perceivel. 2003 – ban a není nutné, abyste mě navštěvoval (Nem szükséges, hogy meglátogass) című verseskötete német fordításáért elnyerte a Hubert Burda díjat. 2006-ban a Niekur c. drámáját Alfréd Radok-díjjal tüntették ki. Verseskötetei: Ludwig (1999), není nutné, abyste mě navštěvoval (Nem szükséges, hogy meglátogass, 2001), popel a slast (Hamu és gyönyör, 2004).

 

slideshow-visegrad live-SzaboTSzabó T. Anna (Kolozsvár, 1972) költő, műfordító. 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–angol szakán szerzett  tanári és előadói diplomát, ugyanitt végezte el az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát. Műfordítóként többek között James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította, tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír. Budaörsön él. Verseskötetei: A madárlépte hó (1995), Nehézkedés (1998), Fény (2002), Rögzített mozgás (2004), Elhagy (2006) és Villany (2010).

 

slideshow-visegrad live-Wolny-HamkaloAgnieszka Wolny-Hamkało (Wroclaw, 1979), költőnő, irodalomkritikus és szerkesztő-újságíró. Többek között a Gazetą Wyborczą-val, a Przekrojem-mel és a Lengyel Rádióval dolgozik együtt. Gyermekeknek is ír, blogol, versei a Jelenkor folyóiratban jelentek meg magyarul. Verseskötetei: Mocno poszukiwana (Keresett, 1999), Lonty (Biztosíték, 2001), Gospel (2004), Ani mi się śni (Nem álmodom, 2005), Spamy miłosne (Spam-szerelem 2007).

 

 

(Q)CORELLI TRIO

“KORTÁRS ABSZURDOK ÉS SZÁLKÁK”

 

Rajk Judit - ének

Csonka Gábor - hegedű

Hargitai Géza - fagott

 

Műsor:

Fekete Gyula: Két Moholy-Nagy dal (2008)                           

1. A mai termelés robotmunka, hajsza....

2. Mi a fény? Mia sötét és a világos, mi az idő és a tömeg? Mi a szín? Satöbbi.

 

Borsody László: Szilánkok fagottra

 

Kurtág György Kurtag: Sz.K. - Emlékzaj - Op.12.

Tandori Dezső szövegére (1977)             

1. Road to Damascus

2. Kant - Emlékzaj

3. Két sor a "Tekercs"-ből

4. Kavafis-haiku

5. Hogy ki ne jöjjünk a gyakorlatból

6. A Bare Copula szomorúsága

7. Les Adieux

 

Horváth Balázs: Két köztes Parti Nagy Lajos szövegére

Nyúl emlékmű - vércsepp

Disznóölés a zongorán

 

Fekete Gyula: 3 (Q)Corelli dal  - Kukorelly Endre verseire

 

Ha itt kell lenni

Talán a könnyem...

Édesem, tegyél

 

A zenekar honlapja

 

 

Visegrad Insight c. angol nyelvű folyóiratot bemutatják a szerkesztők Wojciech Przybylski (Res Publica Nowa, PL), Marek Sečkař (Host, Brno, CZ), Karádi Éva (Lettre, HU).